onsdag 16 februari 2011

Sockerkaka med smak av citrus - gjord på överblivna äggulor

Just den här kakan är smaksatt med apelsin men det går att variera med citron eller kanske lime. Kakan kan glaseras om man vill lyxa till det.


Sockerkaka med smak av citrus  1 kaka

4 äggulor
2 dl socker
75 g smör, rumsvarmt
1 apelsin eller citron, rivet skal
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk

Glasyr:
1 1/2 dl florsocker
1 msk smör, rumsvarmt
1 msk pressad apelsin eller citron
varmt vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Rör äggulor och socker vitt och pösigt. Tillsätt smör, apelsinskal, bakpulver och mjöl. Häll i mjölken och rör smeten slät. Häll den i en smord och bröad hålform, ca 1 1/2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp på ett fat. Låt kakan svalna under formen. Glasera kakan genom att röra florsocker och smör mjukt. Tillsätt pressad apelsin och några droppar varmt vatten. Bred glasyren över kakan.

5 kommentarer:

  1. Tack för ett jättebra recept! Så himla fint att veta vad jag ska göra med överblivna äggulor i fortsättningen.
    Ha det gott,
    Frida

    SvaraRadera
  2. Har massor av överblivna äggulor. Tack för tips!

    SvaraRadera
  3. Super att jag hittade ditt recept på google search. Mycket värdefullt.

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Väldigt god kaka! Testade receptet med Blodapelsin, dekorerade med kokos, apelsinskal och apelsinskivor, hoppas det var OK att jag visade receptet på min blogg : Diy Sweden

    SvaraRadera
  5. Vi tyckte att kakan var jättegod!!!
    Maya,9 år, och min mormor Agneta

    SvaraRadera